Goda nyheter!

Hej alla!

Goda nyheter den här veckan. I fredags hade jag min första muntliga förhandling i kammarrätt för VH och vill passa på att säga stort tack till familjen som skötte sig exemplariskt. Bra jobbat!

Efter en fantastisk helg kom jag till jobbet i måndags och möttes då av en rad glada nyheter. Det visade sig att jag hade fått ett antal av de där Superintygen jag talat om tidigare. Fantastiska intyg som i detalj styrkte det vi kämpat så mycket för att lyfta fram.

Ett par minuter senare får jag ett samtal från en norrländsk kommunalhandläggare som inte kunde bärga sig för hon var så glad att få meddela att hon skulle föreslå att socialnämnden beviljar, inte bara ansökta timmar utan MER än ansökta timmar, baserat på ett nytt regeringsrättsavgörande som meddelades i januari som jag bifogat ansökan. Detta regeringsrättsavgörande ger nytt hopp till alla med neuropsykiatriska diagnoser som söker personlig assistans och assistansersättning. Personen i fråga hade diagnoserna medelsvår utvecklingsstörning och autism med kommunikationssvårigheter och ett stort tillsynsbehov. Normalt i dessa fall är att man avslår då personer med dessa diagnoser oftast är motoriskt självständiga och således inte behöver någon fysisk assistans. Grunden till detta går att spåra till en feltolkning av ett förarbetsuttalande där man konstaterade att psykiskt funktionshindrade endast i undantagsfall skulle kunna få rätt till assistans. I vidare behandling av förslaget slopades detta och förslaget accepterades i en annan form av riksdagen som med detta skrev under på att psykiskt funktionshindrade inte alls ska uteslutas från rätt till assistans.

Regeringsrätten behandlade i den aktuella domen, mål nr 6232-07, frågorna behov av hjälp med kommunikation, tillsyn och kvalificerade motivations- och aktiveringsinsatser. Ingen av dessa insatser är fysiska insatser vilket gör att det hamnar i en juridisk gråzon inom detta område. Regeringsrätten fann dock, utifrån det ingivna medicinska underlaget som i detta fall var fantastiskt bra och tydligt, att klaganden hade behov av hjälp för att kommunicera med annan och att han skulle beviljas tid för detta som ett grundläggande behov. Vidare framgick av utredningen att klaganden behövde ständig tillsyn all vaken tid. Klaganden saknar insikt om vad som är farligt, blir lätt frustrerad och då aggressiv och det krävs ständiga ingripanden för att hindra att hans reaktioner vänds mot andra människor eller egendom. Den aktiva tillsynen ansågs av regeringsrätten – bl a p g a kommunikationssvårigheterna – vara av sådan art att den förutsätter ingående kunskaper om honom och skall därför ses som ett grundläggande behov.

En annan intressant sak som Regeringsrätten berörde var föräldraansvaret. Klaganden var vid tiden för beslutet 9 år gammal. Föräldraansvaret med avseende på de grundläggande behoven sägs upphöra vid 12 års ålder men i detta fall ansåg man att då en nioåring normalt kan kommunicera med sin omgivning självständigt skall inget föräldraansvar beaktas. Samma sak sade man om behov av tillsyn.

Slutligen gick man in på det omdebatterade begreppet kvalificerade motivations- och aktiveringsinsatser. Dessa insatser har tidigare inte ansetts assistansgrundande som ett grundläggande behov. Dock ansåg Regeringsrätten att tid skulle beviljas för hjälp med detta såsom ett övrigt behov, vilket man också gjorde.

Sammanfattningsvis kan vi av detta lära oss ett antal saker:

- Neuropsykiatriska diagnoser där det finns ett behov av kommunikationshjälp, aktiv tillsyn och kvalificerade motivations- och aktiveringsinsatser, men kanske inte mycket fysisk assistans, har numera erkänts. Visserligen har personer med dessa problem beviljats assistans även tidigare men på undantagsbasis.

- Inget föräldraansvar finns för barn från nio år och uppåt med avseende på kommunikation och aktiv tillsyn.

- Kvalificerade motivations- och aktiveringsinsatser ska beaktas såsom ett övrigt behov för det fall man har behov av dessa insatser och har ett grundläggande hjälpbehov som berättigar till assistans.

Denna regeringsrättsdom är numera mitt nya ess i rockärmen och jag skickar det till alla myndighetspersoner och alla domstolar där jag har ärenden av denna typ. Förhoppningsvis innebär det ännu mer goda nyheter i framtiden.

Den som vill ha en kopia av domen kan höra av sig till mig, [email protected], så mailar jag över en kopia.

Ha det så bra så länge!

 


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0