Måndag igen!

Hej alla!

Måndag igen. Det går så fort... I helgen hann jag med en förlovningfest, ett julbord med stora familjen och en konsert i Tyresö. Och så hann jag klämma in en promenad, storstädning hemma och att se Arsenal få storstryk av Chelsea. Det sistnämnda var väl inte så kul men någon måste förlora också. ;)

Tillbaka på kontoret, tillbaka till verkligheten. Nu har jag fått bra snurr på det här och ärendena avklaras i rasande fart. Börjar kännas som att läget är helt under kontroll. Så gott som det kan vara under kontroll med tanke på hur ärendegången ser ut med domstolsprocesser och hembesök och jakt på det ultimata läkarintyget och ADL-bedömningen.

Tidningarna rapporterar om en liten del av bristerna vad gäller kommuns och försäkringskassas hantering av ärenden gällande funktionshindrade, se bl a

http://www.dt.se/nyheter/alvdalen/article522441.ece

och

http://sydsvenskan.se/malmo/article564688/Far-lagenhetbr-efter-ny-dom.html

Lite goda nyheter, lite direkt skrämmande nyheter. Efter kursen förra veckan då jag träffade ca 15 biståndshandläggare från hela Sverige fick jag dock ökad insyn i arbetet som handläggare på kommun. Konflikten statistik, lag och press från ledning togs upp och frågan restes ett flertal gånger om man ska prioritera behovsbedömningen eller resurserna och instruktioner från de högre upp. Att frågan tas upp är bra, särskilt mot bakgrund av att det är direkt rättsvidrigt att en sådan praxis existerar inom kommunerna. Detta har nämligen direkt bortreglerats i Regeringsrättens praxis. Kommunen ska endast ta hänsyn till behovet, inte till om man vill eller anser sig ha råd att bevilja insatsen. Det talades även om att man som handläggare i vissa lägen kände sig direkt manad att inte berätta om vilka insatser man har rätt till, exempelvis hade någon kommun inte något avtal avseende fönsterputs,  något man har rätt till enligt socialtjänstlagen som äldre. Denna insats erbjöds således inte och invånarna hade lärt sig att inte fråga efter den. Detta trots att kommunen har en skyldighet att både erbjuda och bevilja fönsterputs. Vi talade även om detta och mycket annat under lunchen och det var nyttigt att utbyta perspektiv.


På tåget i vanlig ordning!


Hej alla!

Nu sitter jag på tåget på väg från Falun till Stockholm och försöker få ner några rader medan det mobila bredbandet fortfarande håller. Det blir inget långt inlägg idag men ett livstecken från er hårt arbetande jurist får ni i alla fall!

Imorgon ska jag på kurs i myndigheternas behovsbedömning. Den ni! Äntligen får jag svar på hur man tänker på kommun och Försäkringskassa, min penna kommer att glöda hela dan och Veronica kommer att få höra min stormande recension så fort jag kliver ut genom dörrarna. Förhoppningsvis ger det mig ytterligare insikt i hur man ska reda ordning i det kaos som råder i dessa ärenden och kanske få lite rakare linjer och bedömningsnormer att rikta in mig på. Den som lever får se!

Ha det så bra så länge!



l


Trött men nöjd

Hallå hallå!

Nu är jag tillbaka i Stockholm efter tre intensiva och superroliga dagar i Göteborg. Tack till alla som hjälpt till, stort tack till Sveta som fått slita hårt och jättetack till Veronica som tagit så väl hand om mig. Övernattningslägenheten är supermysig och Veronica och jag hann faktiskt med lite filmtittande och godisätande nån kväll, även fast det blev mycket ventilerande av vår frustration kring myndigheters och kommuners handläggning av dessa ärenden som är av sådan vikt. Det är uppenbart att vi ser saker och ting olika, vi och Försäkringskassan och kommuner. Men vi ger oss aldrig!

Ni ska veta det att oavsett hur trött jag blir och hur stressad jag känner mig eller hur överväldigande pappersbergen kan bli, så kommer jag inte att förlora den där känslan av att det jag gör är av avgörande vikt för en funktionshindrads persons - och dennes anhörigas - vardag. Det är det som gör att jag, som är världens mest morgontrötta person, plötsligt vaknar vid halv sex och börjar fundera på hur jag ska lägga upp dagen på bästa sätt och hur jag ska tackla olika problem. Men för att jag ska orka med måste jag ta hand om mig.

På bilden nedan sitter jag och Bruno och snackar lite skit hemma hos hans husse efter att inte ha setts på några dagar. Imorgon är det min dag med Bruno och det ser jag mycket fram emot! Då ska vi åka till vår mys- och pysselkompis och ge oss på nästa julklappstillverkningsprojekt. Vi hoppas på att det går bättre den här gången!


Göteborg!


Hej allihopa!

Nu är jag i Göteborg för att träffa en mängd kunder och kollegor. Veronica är med och det känns väldigt tryggt och bra. Det är fantastiskt att arbeta med någon som man har så roligt med och kan prata så bra med. Det blir garanterat mycket skratt och babbel och mycket intensivt arbete under de här tre dagarna.

Hoppas att er helg var bra. Jag och min pysselvän har bestämt oss för att göra alla julklappar i år istället för att köpa en massa saker. Vi hade stora planer för söndagen men det visade sig att det inte var så enkelt som vi hade föreställt oss. Men men, nya tag nästa helg! Man lär sig av sina misslyckanden.

Ha en bra dag i novemberregnet och ta hand om er!




Funderingar kring myndigheters ansvar

Hej!

Nu sitter jag på tåget på väg upp till Falun för att träffa Veronica och ett par härliga kunder. Det ska bli väldigt roligt och jag ser alltid mycket fram emot att träffa er i verkligheten. Det känns som att jag känner er så väl genom alla papper och intyg men det ställs alltid på huvudet när man ses öga mot öga. Just det saknade jag i mitt tidigare arbete på länsrätt, möjligheten att få träffa de personer vars liv man direkt påverkar genom sitt beslut. För som Försäkringskassa och kommun ibland beskriver konsekvenserna av vissa funktionshinder är det lätt att få intrycket att ingen egentligen har något hjälpbehov och att det mer eller mindre är en fråga om vilja och motivation huruvida man kan tillgodose sina behov själv eller behöver assistans med detta.

Något som både skrämmer och bekymrar mig oerhört och som jag anat tidigare och nu fått nosa på lite närmare är hur myndigheter och kommun fullföljer sin utredningsskyldighet för de funktionshindrade som saknar någon som krigar för dem. Som saknar någon som är jobbig och ringer och kräver en massa saker. För ni vet väl det att den enskildes enda uppgift i ärenden rörande assistans i princip inte sträcker sig längre än att ansöka. Resten är upp till myndigheten att ta reda på. Jag har även märkt en skillnad i hur jag blir bemött av myndigheter och kommun i min roll som ombud jämfört med min roll som handläggare på länsrätt. Det där med myndigheternas serviceskyldighet finns det ibland inte ett spår av. Det är inte roligt att ringa en kommunal handläggare för att fråga om en fullmakt har inkommit och bli bemött som vore jag en telefonförsäljare som ringde under finalen av Idol. När man arbetar med myndighetsutövning mot enskilda är det viktigt att, oavsett hur blasé man själv blir på sitt arbete, alltid hålla i minnet att din dåliga dag kan resultera i en sämre vardag för den enskilde.

Avslutar med lite rättsligt viktiga bestämmelser på området och även ett utdrag från Försäkringskassans egen vägledning inom området, Försäkringskassan och förvaltningslagen, 2004:7 version, s. 18.

I 4 § förvaltningslagen står följande om myndigheters serviceskyldighet.

Varje myndighet skall lämna upplysningar, vägledning, råd och annan sådan hjälp till enskilda i frågor som rör myndighetens verksamhetsområde. Hjälpen skall lämnas i den utsträckning som är lämplig med hänsyn till frågans art, den enskildes behov av hjälp och myndighetens verksamhet. Frågor från enskilda skall besvaras så snart som möjligt. Om någon enskild av misstag vänder sig till fel myndighet, bör myndigheten hjälpa honom till rätta.

I 7 § förvaltningslagen kan man läsa följande.

Varje ärende där någon enskild är part skall handläggas så enkelt, snabbt och billigt som möjligt utan att säkerheten eftersätts. Vid handläggningen skall myndigheten beakta möjligheten att själv inhämta upplysningar och yttranden från andra myndigheter, om sådana behövs. Myndigheten skall sträva efter att uttrycka sig lättbegripligt. Även på andra sätt skall myndigheten underlätta för den enskilde att ha med den att göra

Och dessa kloka ord kommer från Försäkringskassans vägledning.

Förvaltningslagen bygger på att myndigheterna har ett utredningsansvar på sedvanerättslig grund. Det anses sedan länge vara en närmast självklar eller underförstådd grundsats att myndigheterna är skyldiga att se till att deras ärenden blir tillräckligt utredda (jfr prop. 1985/86:80, avsnitt 2.3, s. 19). Försäkringskassan ansvarar alltså, liksom övriga förvaltningsmyndigheter, för att myndighetens ärenden blir tillräckligt utredda. Det innebär att Försäkringskassan ska leda utredningen och se till att nödvändigt material kommer in (officialprincipen). I utredningsansvaret ligger också ett ansvar för myndigheten att se till att utredningen fortskrider och Försäkringskassan måste därför vara aktiv med påminnelser för att få in nödvändigt material och kompletteringar.

Trevlig helg och jag lämnar er med lite socker i form av min fina väns fina dotter Emmie.


Helg med bullbak och pyssel!

Hej allihopa och hoppas att ni har haft en bra helg!

I fredags, efter en lång resa hem från Falun, firade jag en vän som fyllde år med en massa dans och skratt. I lördagen var jag uppe i ottan och begav mig till Alby tillsammans med hunden Bruno för bullbak med min vän Tilda.

Bullarna blev väldigt lyckade, trots att vi glömde både det obligatoriska ägget som ska göra bullarna fluffigare och som mamma underströk betydelsen av både en och två gånger när jag bad om receptet, och bullpapper. Bruno dammsög golvet efter godsaker som föll ner under bakning och matlagning och var även han mycket nöjd med dagen.

Söndagen bestod av promenader och fotografering. Hittade en mycket fin rosbuske som jag kastade mig över med kameran, visst är den fin!

Såhär fina blev bullarna, trots avsaknad av både ägg i degen och bullpapper.Bruno väntar på att något ska ramla ner på golvet.
Fina rosor som överlever både kyla och mörker.


Nu är jag igång!

Hej allihopa!

Ett ord från juristen såhär dagarna efter starten. Sedan jag började i tisdags har jag hunnit med en dag i Falun med Veronica och träffat hela kunder med deras respektive familjer, vilket naturligtvis var väldigt trevligt. Det bjöds även på en jättegod lunch i det superfina kontoret och jag hade inte kunnat få en bättre start.

Jag har även hunnit med att installera mig på det nya kontoret i Stockholm, vilket är fantastiskt fint och inspirerande. Imorgon bär det av till Falun igen!

Ha det så bra tills vi hörs nästa gång!

Jessica 

RSS 2.0