Det är inte tiden utan karaktären som är avgörande

Hej alla!

Kammarrätten i Göteborg har i februari avkunnat en dom av intresse. Tynnered kommun, en kommun som vi har haft en del med att göra inom VH, överklagade länsrättens dom till kammarrätten med yrkande att den skulle upphävas då man, till skillnad från vad länsrätten sagt, inte ansåg att det anförda hjälpbehovet var av assistansberättigande omfattning. Med andra ord ansåg man att det rörde sig om för lite tid för att man skulle bevilja personen i fråga personlig assistans.

Kammarrätten fann att personen i fråga hade ett visst behov av hjälp med de grundläggande behoven, i vart fall ett dagligt återkommande hjälpbehov med avseende på personlig hygien i samband med dusch samt för att klä sig. Dessa hjälpbehov ansågs av kammarrätten vara av sådan privat karaktär att de ska beaktas vid bedömningen av rätt till personlig assistans.

Kommunen kunde visserligen medge att personen i fråga hade ett behov av regelbundna dagliga insatser men ansåg att de var av alltför begränsad omfattning. Kammarrätten hävnsiade här mycekt riktigt till vad Regeringsrätten sagt (RÅ 2009 ref. 57) om att någon nedre tidsgräns inte går att uppställa utan att man istället ska göra en samlad bedömning med hänsyn till bl a om det rör sig om behov av hjälp med saker av mycket privat eller integritetskänslig karaktär eller som förutsätter spetskompetens.

Trots att personen i fråga inte ansågs ha behov av särskilt mycket hjälp tidsmässigt vid varje tillfälle ansågs hjälpbehovet istället sådant att det rörde sig om integritetskänsliga behov som är dagligt återkommande och sker i nära anslutning till varandra varför det ska ses som assistansberättigande. Tidsåtgången bedömdes till mellan 3 – 5 h per vecka (grundläggande behov).

Av denna dom kan vi ta med oss att det hjälpbehovets karaktär, inte dess tidsmässiga omfattning, som är relevant. Detta är en fråga som fått svar i praxis upprepade gånger genom åren, med trots det fortsätter besluten strömma in från kommuner runt om i landet där man avslår med motiveringen att hjälpbehovet inte uppgår till tillräckligt mycket tid.

Jag avrundar veckans praxisgenomgång med att visa en rolig lapp jag stötte på förra helgen. Ha det så bra!


Kommentarer
Postat av: Daniel

Den lappen måste nästan vara David Batra-material? :-)

2010-03-11 @ 17:33:46
URL: http://regionscheferna.blogg.se/daniel/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0